• 7400 Zselickislak, Kossuth L. u. 70.
  • 82/686-363
  • kapcsolat@nemcsakmi.hu

Otthonunk

Zselickislak Kaposvártól mintegy 8 km-re a Szigetvár felé vezető út mellett található a Zselicség ölelésében. A Zselic Katolikus Idősek Otthona 2016. őszén nyitotta meg kapuit, amellyel a Kaposvári Egyházmegye nagy álma vált valóra. Az újépítésű és korszerű épület a kezdetekben 95 férőhellyel működött, amely már 120 férőhelyre bővült. Az intézményben saját konyha és saját mosoda is működik.

A Zselic Katolikus Idősek Otthona – mint tartós elhelyezést biztosító ápolást, gondozást nyújtó intézmény – működési területén végzi, típusának megfelelően az időskorúak differenciált gondozását, biztosítja koruknak és egészségügyi állapotuknak megfelelő korszerű fizikai, egészségügyi és pszichés gondozását, valamint gondoskodik a célszerű, hasznos tevékenységük megszervezéséről.

Célja: az ápolás-gondozás biztosításával a kóros öregedési folyamatok megelőzése

A Zselic Katolikus Idősek Otthona a demenciával élő ellátottak számára is családias, individuális jellegű, teljes körű ellátást biztosít: a fizikai ellátást (lakás, fűtés, világítás, napi ötszöri étkezés, személyi és környezeti tisztaság, közösségi helyiségek, mosás, szükség szerinti ruházat stb.), az egészségügyi ellátást, fizikai, szellemi, kulturális és szórakoztató jellegű foglalkoztatást és a mentálhigiénés gondozást biztosít.

Az Intézmény küldetése:

Az intézmény fenntartójának, a Kaposvári Püspökség küldetésében jár: „Az elesettek, szegények, betegek, rászorultak szeretetteljes ápolása, gondoskodás testi és lelki szükségleteikről.”

„ A mindennapok törődése a miénk, Öné a minőségi idő”

„Bizalom, biztonság, béke!”

 

  • A Zselic Katolikus Idősek Otthona a törékeny, idősödő embereknek és hozzátartozóiknak áll a szolgálatában: otthont és szeretetteljes gondoskodást nyújt az ápolásra, gondozásra szorulóknak.
  • Biztosítja az ellátottak korának, egészségi állapotának megfelelő, korszerű fizikai és egészségügyi ellátását, gondoskodik testi és lelki szükségleteikről.
  • Az intézmény, segítő szolgálatában, tiszteletben tartja az idős ember méltóságát, fontosnak tartja emberi kapcsolataikat. Családias légkörre, minőségi gondoskodásra és szociális igazságosságra törekszik az intézményt fenntartó elkötelezettsége alapján.

  • A Zselic Katolikus Idősek Otthona, mint személyes gondozást és ápolást nyújtó szociális intézmény célja azon ellátásra jogosult személyek rendszeres és folyamatos segítése és támogatása, akik életkoruk, egészségi és szociális állapotukban történt változás miatt önmaguk ellátására nem képesek, vagy csak más segítő személyek együttműködésével tudnak önmaguk ellátásáról gondoskodni és rendelkeznek gondozási szükséglet vizsgálattal, mely alapján négy órán túli gondozásra jogosultak intézményi kereteken belül.

Az idősek otthonában is örülünk, amikor fiatalok látogatnak hozzánk ünnepek alkalmával, vagy kisebb rendezvényeken. Programjainkat óvodák és iskolák közötti informális kapcsolatok mentén színesítjük. Az intergenerációs kapcsolatok jótékony hatása a lakókra megkérdőjelezhetetlen és a fiatalok szociális érzékenysége is fejlődik. A többgenerációs családmodellek megszűnése azt eredményezte, hogy a gyermekek és fiatalok elszakadtak a nagyszülőktől. Egy-egy önkéntes fiatal bekapcsolódása az idősek életébe –foglalkozások, programok, beszélgetések- nem elvesztegetett idő, hanem érték az érintettek számára.


Vissza az előző oldalra